Principală Blog

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

23/05/2022 Economic

Programele de granturi europene reprezintă în mod clar o oportunitate de dezvoltare pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei. Puțin însă sunt cei care au curajul de a scrie proiecte și de a aplica în cadrul acestora. Pentru a încuraja și a impulsiona acest proces, portalul Poșta Primarului vă oferă răspuns la toate întrebările.1. Finanțare nerambursabilă: ce reprezintă și care este scopul acesteia?

Ajutorul financiar nerambursabil oferit de stat, de Uniunea Europeană sau de alte instituții internaționale reprezintă o sumă de bani pe care finanțatorul o oferă solicitantului pentru a iniția o afacere sau a desfășura un proiect fără obligația de restituire a sumei respective. În mod normal programele de finanțare nerambursabile pot acoperi total sau parțial costurile stabilite de către solicitant.

În cadrul unui proiect de finanțare nerambursabilă există costuri eligibile și costuri neeligibile. Prin urmare, chiar dacă programul prevede finanțare nerambursabilă în totalitate, nu toate costurile prevăzute în viitoarea afacere sau proiect sunt eligibile pentru a beneficia de finanțare. Aceste tipuri de cheltuieli se numesc neeligibile și urmează a fi achitate de către antreprenor din fonduri proprii. De regulă în fiecare proiect de fonduri europene nerambursabile sunt prevăzute expres care costuri sunt eligibile și care nu.

2. Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Sursele de finanțare nerambursabile pot fi accesate atât de către persoane fizice cât și de către diferite organizații, instituții, etc. Acestea pot fi accesate pentru programe de cercetare, dezvoltare și inovare, agricultură, turism, dezvoltare de produse noi, start-up-uri, etc. Regulile de participare și accesare a fondurilor sau granturilor europene sunt prevăzute în cadrul fiecărui proiect în parte.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți legate de fonduri europene nerambursabile abonează-te la newsletter-ul Poșta Primarului. Noi îți punem la dispoziție cele mai bune surse de finantare nerambursabile.

Autor: Mihaela Botica


Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?


Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!