Principală Blog

Ce trebuie să știi despre granturile europene înainte de a le solicita

Ce trebuie să știi despre granturile europene înainte de a le solicita

08/06/2022 Economic

Uniunea Europeană, în calitate de comunitate internațională, pune umărul constant la dezvoltarea statelor membre, dar și a țărilor care fie candidează, fie sunt limitrofe acesteia, sperând astfel să le ajute să ajungă la un nivel propice de evoluție. În acest sens, au fost concepute și gândite diferite fonduri europene nerambursabile, pe care le pot accesa statele în vederea dezvoltării unor domenii vitale, precum e sănătatea publică, cultură și educație, incluziune socială sau asigurarea egalității de gen. Care sunt informațiile de bază pe care trebuie le cunoști înainte de a accesa un fond european? Iată câteva dintre ele.  1. Granturile sunt făcute pentru a stimula o anume ramură economică sau socială

Granturile sunt resurse financiare oferite de către diferite instituții guvernamentale în vederea stimulării unei anume sfere economice sau sociale. De cele mai dese ori e o finanțare nerambursabilă, concepută exclusiv pentru a transforma anumite sectoare din economia națională, fără o altă sarcină pusă pe bugetul național.

finantari fonduri europene

  1. La baza oricărui grant stă un proiect

Un proiect de fonduri europene reprezintă baza accesării unui grant, deoarece vine să fundamenteze și motiveze necesitatea acelor finanțe solicitate. Practic, atunci când apare nevoia de fonduri europene, subiectul aplicării trebuie să explice pe larg:

  • motivația proiectului;

  • scopurile proiectului;

  • obiectivele proiectului;

  • obiectul proiectului;

  • beneficiarii proiectului, aici trebuie să menționăm faptul că ne vom referi și la cei direcți, și la cei indirecți. De exemplu, dacă avem un proiect de îmbunătățire a unor servicii medicale, beneficiari direcți ar fi pacienții care au acces la aceste servicii, iar indirecți - personalul medical, managementul instituției medicale.

  • acțiunile de realizat, ne referim aici la fazele de implementare, la mecanismele de gestiune a finanțelor;

  • bugetul proiectului, în mod evident estimativ, dar cât mai aproape de realitate.

  1. Autoritatea care oferă grantul trebuie să furnizeze materialul informativ

Este vital să studiezi fiecare parte informativă a unui grant, de la cea care explică repartizarea fondurilor și până la detaliile de raportare, deoarece, în acest fel, vei fi la curent cu toate elementele constitutive ale grantului și vei ști cum să acționezi corespunzător.

Pe portalul nostru poți găsi detalii și informații cu privire la cele mai importante fonduri europene destinate atât sferei publice, cât și private. Accesează, monitorizează și alege ceea ce ți se potrivește. Ajută-ți comunitatea sau propria afacere să devină mai bună și mai eficientă. Fii informat, acționează corespunzător.

Ce trebuie să știi despre granturile europene înainte de a le solicita


Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!