Principală Blog

Ce este impozitul pe venit și care este taxa anuală percepută

Ce este impozitul pe venit și care este taxa anuală percepută

06/07/2022 Economic

Din cele mai vechi timpuri, cei care s-au aflat la cârma societății au înțeles necesitatea de a seta anumite taxe locale și de a implica în acest fel cetățenii în bunăstarea întregii comunități. În această ordine de idei, a fost instituit un impozit pe venit pentru fiecare cetățean, în dependență de proprietățile și venitul obținut din diverse surse și activități. În prezentul articol vom încerca să clarificăm aspectele legale ale aplicării impozitului pe venit și ne vom referi la suma percepută anual de la cetățeni. 1. Ce reprezintă impozitul pe venit?

Impozitul pe venit reprezintă o plată în beneficiul comunității pe care o efectuează anual orice contribuabil. Conform normelor legale prevăzute în Codul Fiscal, subiecți ai impozitării sunt persoanele fizice rezidente sau nerezidente, care obțin venituri din categoria celor impozabile. Astfel, subiecți ai impozitării sunt: 

 • cetățenii Republicii Moldova;

 • cetățenii străini;

 • apatrizii;

 • întreprinderile cu statut de persoană fizică (aici se includ gospodăriile țărănești și întreprinderile individuale).

 1. Care este obiectul impozabil al impozitului pe venit? 

În această categorie intră toate sursele de venit obținute în Republica Moldova sau în afara acesteia de către subiecții impozitării. Atenție! Veniturile trebuie să fie impozabile, adică prevăzute expres în normele legale.

 1. Ce reprezintă venitul financiar?

Conform normelor din Codul Fiscal, la această categorie se includ:

 • royalty;

 • anuitate;

 • dobândă;

 • venit investițional;

 • dividendele.

 1. Care sunt cotele de impozit și cât urmează să achitați efectiv?

În aceeași ordine de idei, în conformitate cu prevederile legale stipulate în Codul Fiscal, avem următoarele cote de impozit:

a) pentru persoane fizice şi întreprinzători individuali în mărime de:

–  7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 26 700 lei;

–  18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 26 700 lei;

b) pentru persoanele juridice – în mărime de 12% din venitul impozabil;

c) pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – în mărime de 7% din venitul impozabil;

d) pentru agenţii economici al căror venit a fost estimat în conformitate cu art. 225 şi 2251 – în mărime de 15% din depăşirea venitului estimat faţă de venitul brut înregistrat în evidenţa contabilă de agentul economic.

Totodată, contribuabilii pot beneficia de scutiri de impozite de 7200 lei (în cazuri prestabilite de lege) sau de 12.000 lei în diferite cazuri de invaliditate, prevăzute expres în normele legale.

Vrei să fii mereu la curent cu tot ce ține de impozit pe venit sau taxe locale percepute? Să afli când și cum se completează o declarație pe venit? Fii cu ochii pe portalul nostru și îți vei putea onora obligațiile fiscale mult mai ușor.

Ce este impozitul pe venit și care este taxa anuală percepută


Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!