Forum

Discuții la tema Licitații și contracte

Ce este o licitație?

O licitație este un eveniment organizat cu scop de vânzare în care potențialii cumpărători plasează oferte competitive pentru active sau servicii, fie într-un format deschis, fie într-un format închis. Licitațiile organizate într-un format deschis sunt licitațiile în cadrul cărora toți ofertanții sunt la curent cu ofertele depuse. Într-o licitație în format închis însă, ofertanții nu cunosc alte oferte. Bunul sau serviciul în cauză este vândut părții care plasează cea mai mare ofertă într-o licitație deschisă și, de obicei, celui care înaintează cea mai bună ofertă (sau cel mai mic preț dacă vorbim despre o licitație publică în care se scot la licitație drepturile de a presta anumite servicii instituțiilor publice) într-o licitație închisă. Licitațiile sunt destul de populare deoarece cumpărătorii și vânzătorii cred că vor obține o afacere bună cumpărând sau vânzând active în cadrul ei.

Ce este o licitație de achiziție publică?

O licitație de achiziție publică sau licitație publică este un tip de licitație în care rolurile tradiționale ale cumpărătorului și vânzătorului sunt practic inversate. În cadrul achizițiilor publice există un singur cumpărător și mai mulți potențiali vânzători. Într-o licitație obișnuită cumpărătorii concurează pentru a obține bunuri sau servicii oferind prețuri din ce în ce mai mari. În schimb, într-o licitație de achiziție publică, vânzătorii concurează pentru a obține afaceri de la cumpărător, iar prețurile oferite trebuie să fie cât mai mici, pentru a putea obține contractul, cu alte cuvinte câștigă licitația cel care a depus propunerea cea mai puțin costisitoare.

Portalul pune la dispoziție legislația Republicii Moldova în domeniul achizițiilor publice, în cadrul cărora puteți consulta regulile de organizare a unei licitații, actele necesare licitației, formulare model de dare de seamă precum și alte informații relevante în domeniu.


Înapoi la Forum

Nu ai găsit răspuns la ceea ce cauți?

Întreabă în Forum sau Adresează o întrebare specialiștilor noștri

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!