Discuții la tema Personal
Legislația Republicii Moldova în domeniul politicii de personal reprezintă o serie de măsuri adoptate la nivel național menite să protejeze interesele persoanelor angajate în cadrul autorităților administrației publice. Legislația muncii în Republica Moldova urmărește să asigure condiții echitabile de muncă pentru persoanele angajate în câmpul muncii, atât în domeniul public, cât și în cel privat. Personalul din cadrul autorităților publice locale beneficiază la fel ca și alte categorii de angajați de o serie de drepturi, dar și de obligații care vin în calitate de cerințe pentru munca desfășurată.
Indiferent de ceea ce conține un contract de muncă scris încheiat între cele două părți, angajații și angajatorii sunt așteptați să respecte anumite obligații generale stabilite prin lege. Legislația Republicii Moldova vine cu un set de norme și acte legislative în domeniul politicii de personal, menite să reglementeze formarea profesională a funcționarilor publici, statutul de personal, angajarea, concediile, salarizarea, incompatibilități, performanța, securitatea muncii și sindicate, proceduri disciplinare, impozite, taxe și indemnizații, încetarea raporturilor de muncă sau suspendarea acestora, anticorupție, dar și subvenționarea locurilor de muncă.
Portalul Poșta Primarului pune la dispoziție legile relevante în domeniu, precum Legea securitatii si sanatatii in munca, Legea sindicatelor, Codul muncii, Legea cu privire la tichetele de masă, etc. însoțite de cele mai noi actualizări, hotărâri de guvern, regulamente, instrucțiuni și formulare care pot fi descărcate direct și utilizate după necesitățile utilizatorului, practica (jurisprudența) existentă în domeniu dar și convenții colective adoptate la nivel național cum este de exemplu Convenția Colectivă nr. 4 din 25 iulie 2005 cu privire la modelul Contractului individual de muncă.