Întrebări frecvente

Principală Întrebări frecvente

Care sunt condițiile de acordare a indemnizației de maternitate femeilor asigurate și soțiilor aflate la întreținerea soților asigurați?

Femeile asigurate și soțiile aflate la întreținerea soților asigurați, precum și șomerele care se află la evidență în instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova, care au dreptul la concediu de maternitate, beneficiază de indemnizația de maternitate. În cazul soției aflate la întreținerea soțului asigurat, indemnizația se acordă în cazul în care la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii, fapt confirmat prin declarația scrisă pe propria răspunde că nu realizează venit asigurat și că se află la întreținerea soțului.

Indemnizația de maternitate se acordă în mod integral în a 30-a săptămână de sarcină pentru o perioadă de 126 zile calendaristice. Excepție sunt nașterile complicate sau nașterea a doi copii, când se oferă indemnizația pe o perioadă de 140 zile calendaristice. Pentru sarcinile cu trei sau mai mulți copii, indemnizația se acordă din săptămâna 24 pe o perioadă de 182 zile calendaristice.

În cazul șomerelor care beneficiază de indemnizație de maternitate, aceasta se acordă cu suspendarea plății ajutorului de șomaj.

În cazurile în care concediul de maternitate începe în perioada când femeia se află în concediu neplătit, pe durata suspendării contractului individual de muncă sau în concediu de îngrijire a copilului de la 3 la 4 ani sau alte motive prevăzute de Codul Muncii, indemnizația se calculează cu începere de la data când femeia urma să-și reia activitatea.

Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a desfăşurat activitate de muncă, se plăteşte salariul nu indemnizaţia.

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!

×