Principală Știri Externe

Slovacia va trimite Ucrainei avioane de luptă MiG-29

17/03/2023 Externe

Bratislava, 17 mar. /MOLDPRES/. Slovacia va trimite Ucrainei avioane de luptă MiG-29 şi o parte din sistemul său de apărare antiaeriană Kub, a anunţat vineri premierul interimar slovac Eduard Heger, informează agenţia slovacă de presă TASR, citată de AGERPRES și MOLDPRES.Cabinetul a aprobat în unanimitate această decizie la şedinţa online de vineri, a precizat Heger, menţionând că această donaţie de echipamente militare este conformă cu Constituţia ţării.

Ministrul interimar al apărării Jaroslav Nad a explicat că vor fi donate 13 aeronave, confirmând şi că Slovacia va solicita compensaţii în cadrul Instrumentului european pentru pace şi amintind că există şi o ofertă bilaterală din partea SUA, suma ce ar putea reveni ţării sale fiind de circa 700 milioane de dolari.

"Rezumând, vorbim de compensaţii pentru aceste sisteme însumând 900 de milioane de dolari", a afirmat Nad, adăugând că este avantajos pentru capacităţile de apărare ale Slovaciei.

Totuşi, prioritatea este de a ajuta Ucraina să salveze vieţi, a ţinut să sublinieze responsabilul slovac.

"Acesta este principalul nostru motiv de a dona Ucrainei MiG-uri pe care noi nu le putem folosi", a declarat ministrul interimar, citat de TASR.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oficial Slovaciei în februarie să-i trimită avioane MiG-29.

Slovacia şi-a retras din serviciu vara trecută flota de avioane MiG-29, majoritatea nemaifiind operaţionale. În Ucraina le va trimite pe cele operaţionale, iar restul pentru piese, menţionează Reuters.

Slovacia devine astfel a doua ţară care decide să trimită avioane de luptă Kievului, după Polonia, care a anunţat joi că va livra zilele următoare Ucrainei patru aparate MiG-29.

Ţările occidentale care au furnizat armament Ucrainei au refuzat până acum să trimită şi avioane de luptă, aminteşte Reuters. 

Foto: telegram

sursa: Moldpres
Articole similare

Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!