Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Un număr de 310 companii din Republica Moldova au beneficiat de granturi în cadrul a patru programe gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Valoarea totală a granturilor acordate se ridică la 148,4 milioane de lei, bani oferiți din bugetul de stat și fondurile Uniunii Europene. Investiția totală în economie generată în urma implementării inițiativelor este de 318,9 milioane de lei, transmite MOLDPRES.
Astfel, cele 310 companii au reușit să creeze circa 1600 de locuri noi de muncă și să mențină alte 5760 de locuri de muncă. Aproximativ 50% dintre beneficiari provin din sectorul industrial, 30% din sectorul serviciilor, iar 20% din sectorul agricol.
Granturile au fost acordate prin Programul de retehnologizare și eficiență energetică a IMM, Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul de transformare digitală a IMM și Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+2.
Potrivit ODA, cele patru programe au înregistrat o cerere ridicată, ceea ce a determinat utilizarea integrală a bugetului înainte de termen. Prin urmare, ODA va încheia pe 13 noiembrie, ora 17.00, apelurile de depunere a cererilor pentru programele menționate.
În același timp, apelurile pentru alte cinci programe rămân deschise. Acestea sunt Programul Start pentru tineri, Programul de ecologizare a IMM, Programul de creștere a competitivității și internaționalizare a IMM, Programul de sprijin al IMM în domeniul turismului și Programul de sprijin al micilor producători.
De la începutul anului, ODA a facilitat accesul la granturi pentru 506 de companii, cu o valoare totală de peste 205 de milioane de lei. Din această sumă, aproape 147,3 de milioane de lei au fost asigurate din bugetul de stat, iar 42,5 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „UE pentru IMM-uri”.
Totodată, Banca Mondială, prin Programul de Creștere a Competitivității la Export și Internaționalizare a IMM, a sprijinit suplimentar 18 companii cu fonduri de 6,3 milioane de lei, contribuind astfel la consolidarea capacității de export.
În același timp, prin Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice au fost finanțate 20 de companii cu granturi în valoare totală de 8,5 milioane de lei, grație sprijinului Ukraine-Moldova American Enterprise Fund și Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
sursa: Moldpres
Comentarii