Principală Știri Economic

La bugetul public național au fost acumulate venituri de circa 49 mlrd de lei

05/08/2022 Economic

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. În perioada ianuarie – iulie 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 48,7 miliarde de lei (cca 2,4 mlrd de euro), fiind în creștere cu 7,7 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut, a anunţat astăzi Ministerul Finanţelor, transmite MOLDPRES.Cheltuielile au constituit 52,6 miliarde de lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 7,9 miliarde de lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,9 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 10,1 miliarde de lei.

„Veniturile bugetului de stat în 7 luni ale anului 2022, au constituit 30,6 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,4 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioada a anului 2021. Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 13,7 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 18,3 miliarde de lei, fiind în creștere cu 3,4 miliarde de lei comparativ cu perioada respectivă a anului 2021”, potrivit Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 36 miliarde de lei, fiind mai mari cu 5,6 miliarde de lei față de anul 2022. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 5,4 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,7 miliarde de lei. În perioada de referință, Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor financiare, toate plățile fiind finanțate integral.

„Bugetul dispune de resurse financiare suficiente, riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există. Gestionarea eficientă a finanțelor publice rămâne prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor”, rezumă un comunicat al sursei citate.

sursa: Moldpres
Articole similare

Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!