Principală Știri Social

CNAM îndeamnă persoanele cu diabet să solicite medicamente și dispozitive medicale compensate

05/08/2022 Social

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a îndemnat pacienții cu diabet zaharat să beneficieze de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate, transmite MOLDPRES.Potrivit CNAM, începând cu luna iulie curent, persoanele care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu beneficiază de analogi de insulină și dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină. Aceste preparate sunt eliberate în baza rețetei prescrise de medicul endocrinolog. În instituțiile medicale din raioanele în care lipsește medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției medico-sanitare publice raionale.

În același timp, rețetele pentru dispozitivele medicale compensate - teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei sunt eliberate de medicul de familie. Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, pot ridica medicamentele și dispozitivele medicale din orice farmacie contractată de CNAM. Astfel, farmacistul este obligat să propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză produsul respectiv, atunci va fi informată despre dispozitivele disponibile, compensate parțial.

De asemenea, la farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, există posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista de produse cu denumiri comerciale și preţuri diferite. Dacă la momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72 de ore de la adresare. Analogii de insulină sunt compensați în proporție de 100%.

Foto simbol

sursa: Moldpres
Articole similare

Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!