Mówią, że jak jesteś na wózku, to świat robi się wąski. Nie przez nogi, tylko przez ludzi. Przez to, jak na ciebie patrzą. Jakbyś był tylko tym wózkiem. Mieszkam sam, pomoc przychodzi rano i wieczorem. Reszta to ja i ekran. I czasami taki dzień, że nie chce się nawet patrzeć w sufit.
Trzy miesiące temu siedziałem tak bez celu. Ot, przeglądam VK, znajomi wstawiają zdjęcia z wakacji, z knajp, ze spacerów. Ja ostatnio na świeżym powietrzu byłem, jak pielęgniarka otworzyła okno. I nagle patrzę — kolega z podstawówki, nie widzieliśmy się z dziesięć lat, wrzuca screena. Wyglądało to jak kolorowa karuzela. Pod spodem komentarze: „znowu wygrałeś?”, „kurde, zazdro”. No i ten link. vavada logowanie — napisał, że przez to wchodzi. Brzmiało obco, ale kliknąłem.
Wszedłem z nudów. Myślałem: zobaczę, popatrzę i wyłączę. Strona kolorowa, prosta, nie trzeba dużo klikać. Dla mnie to ważne. Na wózku nie zawsze mam dobry dzień, żeby latać myszką po malutkich guzikach. Tam było wszystko pod ręką. Założyłem konto, dali mi jakiś bonus. Nawet nie wiedziałem, co to znaczy.
Zacząłem od 20 złotych. Nie wiem po co. Może żeby poczuć, że coś się dzieje. Że los jeszcze o mnie pamięta.
Nie wygrałem. Ani drugi raz, ani trzeci. Śmiałem się sam do siebie. Mówię: no brawo, przynajmniej masz zajęcie. Ale czwartego dnia trafiłem coś większego. Nie pamiętam już dokładnie, ile — 200, 300 złotych. Mało? Dla mnie to było jak wyjście na słońce po miesiącu w ciemnym pokoju.
Potem już szło różnie. Czasami tydzień bez wygranej, czasami trzy dni pod rząd. Ale zacząłem ogarniać, jak to działa. Nie chodzi o szczęście, nie do końca. Trzeba wiedzieć, kiedy przestać. Kiedy podwoić stawkę, a kiedy odpuścić. Zająłem się tym poważnie. Jak kiedyś w szkole, jak lubiłem matematykę. Tylko wtedy nikt nie mówił, że mogę na tym zarobić.
Po miesiącu miałem pierwszy miesiąc, gdzie nie dołożyłem z oszczędności, tylko wypłaciłem więcej niż wpłaciłem. Pamiętam tę chwilę. Siedziałem, patrzyłem na numery na ekranie banku i myślałem: kurde, naprawdę? Jeszcze kilka kliknięć vavada logowanie i znowu. I znowu. Stałem się systematyczny. Zaczynałem dzień od sprawdzenia promocji, potem ograniczałem czas. Jak mijała godzina, wyłączałem. Nawet jak wygrywałem.
Kupiłem sobie lepszy fotel. Nie taki byle jaki, tylko taki, żeby plecy nie bolały po kilku godzinach. Potem nowy monitor. Pielęgniarka pyta, czy mi ktoś pomógł to zamontować. A ja śmieję się, że sam, i że jeszcze na kawę dla nas starczyło. Ona na to, że nie pije kawy. No to na czekoladki. Małe rzeczy.
Najważniejsze stało się to, że przestałem czuć się jak na bocznicy. Jakbym wsiadł do tego pociągu, co wszyscy jadą. Nawet jeśli nie ruszam się z domu, to mam cel. Rano wstaję, robię kawę, sprawdzam, co w bonusach. Nie gram jak szalony, tylko analizuję. Traktuję to jak grę w szachy. Przeciwnik nie widzi, że gra ze mną, ale ja widzę swój plan.
Przez to poznałem ludzi. Nie na żywo, w grupkach na VK, na czatach. Piszą, pytają o rady. Mówią: „ty to masz łeb do liczb”. Nikt nie wie, że siedzę na wózku. I wie pan co? To jest wolność. Bo nie muszą wiedzieć. Ważne, że się liczy to, co myślę, a nie jak wyglądam.
Zdarzyło się coś, czego się nie spodziewałem. Brat zadzwonił. Zwykle dzwoni, jak czegoś chce. A tu mówi: słyszałem, że ci dobrze idzie. Możesz mi pomóc? Miał długi, nie chciał mówić ile. Pomyślałem chwilę. Przecież sam bym nie uwierzył rok temu, że będę miał odłożone. Wpłaciłem mu. Nie całość, ale tyle, żeby odetchnął. Nie pytał skąd. Chyba się domyślił.
Czy gram dalej? Gram. Ale teraz to już nie jest ucieczka. To jest praca. Moja, na moich zasadach. Wstaję rano, włączam komputer. Nie muszę prosić o pomoc, nie muszę tłumaczyć, że umiem coś zrobić sam. Ekran nie ocenia, nie widzi wózka. Widzi tylko to, co klikam. A ja klikam dobrze.
Parę dni temu wypłaciłem większą kwotę. Przelew przyszedł, patrzę na saldo i myślę: warto było. Nie przez te wygrane, tylko przez to, że znowu istnieję. Że znowu decyduję.
Jeszcze rok temu bałem się, że życie mi przeciekło przez palce. A teraz? Teraz mam plan na jutro. I pojutrze. I na przyszły tydzień. I to chyba największa wygrana.
Scris de Hugo929 pe 11/02/2026