Dat fiind faptul că relațiile care leagă oamenii de pământ sunt strict de natură socială, este inevitabil să nu apară conflicte între aceștia în ceea ce ține dreptul de proprietate. Din acest motiv reglementarea juridică a acestor rapoarte capătă o importanță deosebită în orice stat de pe glob. În conformitate cu Codul Funciar relaţiile funciare în Republica Moldova sunt reglementate de Constituţia Republicii Moldova, de Legea Cadastrului bunurilor imobile și Codul Funciar, şi de alte acte legislative, emise în conformitate cu el.
Legislația Republicii Moldova în domeniul funciar reglementează drepturile persoanelor de a folosi, înstrăina sau exclude pe alții de pe loturile lor de pământ. Acest tip de proprietate intră în sfera bunurilor imobiliare sau proprietății imobiliare.
Din ce este alcătuit fondul funciar?
În componența fondului funciar intră toate terenurile indiferent de tipul de proprietate sau de destinația acestora. În conformitate cu Codul Funciar terenurile în Republica Moldova pot fi în proprietate publică şi privată. Statul ocroteşte în egală măsură ambele tipuri de proprietate, iar funcţia de atribuire şi de înstrăinare a terenurilor și de autentificare a dreptului deţinătorilor de terenuri o au numai organele administraţiei de stat.
Ce este cadastrul bunurilor imoblile?
În conformitate cu Legea cadastrului, cadastrul bunurilor imobile reprezintă un instrument valoros în exercitarea împuternicirilor statului privind administrarea resurselor funciare și ocrotirea intereselor publice şi private în raporturile juridice ce ţin de bunurile imobile.
Portalul Poșta Primarului pune la dispoziție legile relevante în domeniu cum sunt Codul Funciar, Legea cadastrului bunurilor imobile, precum și alte legi importante însoțite de cele mai noi actualizări, hotărâri de guvern, regulamente, instrucțiuni și formulare care pot fi descărcate direct și utilizate după necesitățile utilizatorului, precum și practica (jurisprudența) existentă în domeniu.