Discuții la tema Demografie
Ce este demografia?
Demografia reprezintă în linii generale studiul statistic al populațiilor umane. Demografia examinează dimensiunea, structura și mișcările populațiilor în spațiu și timp. Pentru realizarea acestor studii și date statistice, experții recurg la date din istorie, economie, antropologie, sociologie și alte domenii. Demografia este utilă guvernelor și întreprinderilor private ca mijloc de analiză și predicție a tendințelor sociale, culturale și economice legate de populație.
Specialiștii în demografie adună date statistice în Republica Moldova în principal prin recensămintele guvernamentale și registrele guvernamentale ale nașterilor și deceselor. Cu toate acestea, aceste surse pot fi inexacte, în funcție de precizia înregistrărilor guvernamentale. Demografii colectează, de asemenea, date indirect, prin sondajul unor grupuri mai mici din cadrul unei comunități. Aceste eșantioane sunt apoi examinate folosind modele statistice pentru a trage concluzii despre populație la nivel general.
Ce este sistemul electoral?
Un sistem electoral sau un sistem de vot este un set de reguli care determină modul în care se desfășoară alegerile și referendumurile într-un stat democratic și modul în care sunt determinate rezultatele acestora. În Republica Moldova regulile după care se desfășoară procesul electoral sunt stipulate expres în Codul Electoral, dar și în alte acte normative adoptate în acest sens.
Legea electorală alegeri locale
Atât la nivel central cât și la nivel local există același sistem de reguli care guvernează toate aspectele procesului de vot: când au loc alegerile, cine are voie să voteze, cine poate candida, cum sunt marcate și exprimate buletinele de vot, cum sunt numărate buletinele de vot, cum voturile se traduc în rezultatul alegerilor, limitele privind cheltuielile campaniei și alți factori care pot afecta rezultatul. Sistemul electoral este definit de Constituție și alte legi electorale, puse în practică de comisii electorale.
Ce este cetățenia?
Cetățenia este relația existentă între un individ și un stat căruia individul îi datorează loialitate, iar la rândul său, statul îi datorează protecția sa. Republica Moldova și fiecare stat aparte stabilește condițiile în care va recunoaște persoanele ca cetățeni și condițiile în care acest statut poate fi retras. Recunoașterea de către un stat ca cetățean implică, în general, recunoașterea drepturilor civile, politice și sociale care nu sunt acordate non-cetățenilor.
Drepturile de bază acordate cetățenilor sunt:
Unele țări permit cetățenilor lor să aibă mai multe cetățenii, în timp ce altele insistă pe loialitate exclusivă. Persoana care nu are cetățenia niciunui stat este considerată apatridă.
În această pagină puteți găsi legislația Republicii Moldova în domeniu electoral, Cetățenie, stare civilă, recensământ, etc.