Principală Știri Cultură

Peste 130 de artiști plastici și-au prezentat lucrările la expoziția „Salonul de primăvară”

12/04/2024 Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Peste 130 de artiști plastici și-au expus lucrările în cadrul expoziției de artă plastică contemporană „Salonul de Primăvară”, care a fost inaugurată ieri la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, informează MOLDPRES.



Solicitată de agenție, Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că „Salonul de Primăvară” face parte din categoria manifestărilor artistice anuale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Anual expoziția marchează simbolic o deschidere artistico-sprituală și o nouă etapă în traseul căutărilor artistice.

„De-a lungul tradiției sale, expoziția Salonul de Primăvară a devenit printre acele evenimente marcante, care adună pe simezele Centrului Expozițional Constantin Brâncuși lucrările artiștilor consacrați, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova: Olga Orlova, Sergiu Galben, Mihai Țăruș, Vasile Dohotaru, Vladimir Palamarciuc, Ilie Cojocaru, Veaceslav Bakițkii, Alexei Colîbneac, Ghenadie Jalbă, Anatol Danilișin, Dumitru Bolboceanu etc., ale tinerilor membri ai uniunii: Serghei Josu, Alexei Vidrașcu, Victoria Balaban (Viprada), Eugen Reabenchi, precum și cele ale artiștilor independenți și emergenți, prezentând astfel un evantai inspirațional și vibrant de tehnici și abordări artistice, dar și o ilustrare a succesiunii generațiilor artistice” a subliniat Florina Breazu.

Potrivit sursei citate, în cadrul ediției din anul 2024, expoziția Salonul de Primăvară prezintă publicului circa 140 de creații recente din domeniul picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii și fotografiei. Sunt expuse lucrări care surprind publicul prin măiestrie în abordarea tehnicilor tradiționale, precum și avântul experimentului artistic. Cel mai în vârstă participant este artistul plastic Olga Orlova, de 91 de ani, iar cea mai tânără participantă, în vârstă de 17 ani - Laura Plotnicu.

„Meditând asupra evoluției stilistice a lucrărilor prezentate anual în cadrul expoziției „Salonul de Primăvară”, nu poate să nu fie menționată tendința către modernizarea limbajului plastic, recurența metaforelor vizuale, unele dintre care cu puternice origini în mitic și tradițional, altele însă - o expresie a spiritualității individuale a artistului. Expoziția „Salonul de primăvară” constituie o pistă de lansare pentru artiștii tineri, care nu sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, precum și o posibilitate a publicului larg de a fi conectat la procesul artistic contemporan, de a cunoaște artiști și opera acestora, pentru a fi cunoscători în domeniul artelor vizuale. Vernisajul se produce în preajma Zilei mondiale a artei, care este marcată în fiecare an la 15 aprilie și constituie o recunoaștere a contribuției oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data aleasă este în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări și un vizionar în lumea artelor”, a mai spus Florina Breazu.

În context, vicepreședintele Uniunii Artiștilor din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a remarcat că nici organizatorii nu s-au așteptat la o participare atât activă, iar artistul plastic Florentin Leancă a specificat că aceasta se datorează în mare parte faptului că Uniunea Artiștilor Plastici a deschis larg ușile pentru tineri, care nu sunt membri ai UAP.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital muzical, susținut de un grup de elevi de la Școala de Arte „Valeriu Poleakov”.

Expoziția va fi deschisă până la 12 mai.

sursa: Moldpres




Articole similare

Ultimele actualități

ABONEAZĂ-TE
PENTRU NOUTAȚI
CONTACTE

Despre serviciul ”POȘTA PRIMARULUI”

”Poșta Primarului” este o sursă de informații bogate în noutăți și date, furnizate la momentul oportun, într-un format inteligibil. Scopul constituirii acestei pagini este de a contribui la productivitate la locul de muncă al angajaților instituțiilor publice de nivelul I, în vederea asigurării unei activitați mai eficiente.

Abonează-te la NOUTĂȚI

Solicită transmiterea conținuturilor noi publicate pe portal prin e-mail!