Ce sunt serviciile sociale?
Serviciile sociale reprezintă acțiuni intreprinse de autoritățile publice cu scopul de a proteja și de a promova bunăstarea copiilor și adulților defavorizați, sau a altor grupuri vulnerabile. Serviciile de asistență socială oferă sprijin persoanelor cu dizabilități (boli fizice sau boli mintale). Acest sprijin poate include alocații de bani, activități practice, îngrijire personală, asistență medicală și socială, menite să ajute persoanele care beneficiază de aceste servicii să trăiască mai confortabil în ciuda situației în care se află. În conformitate cu Legea asistenței sociale asistenţa socială este o componentă a sistemului naţional de protecţie socială, în cadrul căruia statul şi societatea civilă se angajează să prevină, să limiteze sau să înlăture efectele temporare sau permanente ale unor evenimente considerate drept riscuri sociale, care pot genera marginalizarea ori excluderea socială a persoanelor şi a familiilor aflate în dificultate.
Legislația Republicii Moldova delimitează clar persoanele care pot avea statutul de beneficiar de asistență socială. Astfel în conformitate cu Legea asistenței sociale beneficiar de asistenţă socială poate fi o persoană sau o familie defavorizată căreia, în temeiul cererii, anchetei sociale şi al actelor constatatoare, i se acordă prestaţii şi/sau servicii sociale.
În conformitate cu Legea privind sistemul public de pensii pensiile publice reprezintă toate categoriile de pensii, sub formă de drepturi bănești, ale căror stabilire și plată sunt garantate prin lege de către stat.
Câte categorii de pensii există în Republica Moldova?
Portalul Poșta Primarului pune la dispoziție legile relevante în domeniul serviciilor sociale cum sunt Codul Familiei, Legea privind sistemul public de pensii sau Legea asistenţei sociale precum și alte legi importante însoțite de cele mai noi actualizări, hotărâri de guvern, regulamente, instrucțiuni, precum și practica (jurisprudența) existentă în domeniu.